Man höggs ihjäl i bråk i Falun – ingen såg knivhuggen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen påbörjades rättegången mot de inblandade i det stora bråk som slutade med att en knivskuren person dog mitt på gatan, i bostadsområdet Karlslund i utkanten av Falun, i slutet av november. En 23-årig man åtalas misstänkt för mord och ytterligare fem personer åtalas för olika grader av misshandel.

Kammaråklagarna Eva Wintzell och Susanna Petersson inledde den första rättegångsdagen med att gå igenom händelseförloppet. I förhören har framkommit att ingen sett den mordåtalade 23-åringen från Falun knivhugga 22-åringen från Borlänge som avled på platsen, skriver Dalarnas tidningar.

”Kniven kan inte ha bytt hand”

På morakniven som uppges vara mordvapnet har DNA hittats från den mordmisstänkte 23-åringen.

Knivmord i Falun 2017

– Samma kniv är använd mot två personer och kniven kan inte ha bytt hand, så att säga. Det är en kniv och en gärningsman, sa Eva Wintzell.

Rättegångens första dag lockade många unga åhörare. Elisabeth Massi Fritz, längst till vänster, är målsägandebiträde för den dödades familj. Foto: Anders Hansson, SVT

Bakgrunden till rättegången är som följer:

På kvällen den 30 november 2017 ringde det enligt åtalet i den nu mordåtalade 23-åringens telefon. Mannen svarade och blev då hotad av en jämnårig man i Borlänge som sa att han skulle komma hem till 23-åringen med en hagelbössa.

Kallade på hjälp

Under tiden som Borlängebon satte sig i en bil tillsammans med fyra andra och körde mot Falun kontaktade 23-åringen i sin tur en vän som kom till hans undsättning. När bilen från Borlänge bromsade in på gatan i Karlslund utbröt ett våldsamt slagsmål med bland annat knivar, hammare och ett fälgkors som tillhyggen.

Knivhuggen man dog av sina skador

I tumultet blev en av personerna som åkt från Borlänge knivhuggen i magen och så allvarligt skadad att han dog.

I dag inleds rättegången i Falu tingsrätt som beräknas pågå i tolv dagar. 23-åringen är förutom mord också åtalad för mordförsök på en annan man ur Borlängegruppen. Den personen överlevde men vårdades på sjukhus för bland annat lungkollaps. Ytterligare fem personer åtalas för grov misshandel, misshandel och grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmord i Falun 2017

Mer i ämnet