Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Johan Lindström på motorcykeltur i Falun, och hör hans säkerhetsråd till andra mc-förare. Foto: Niko Ago/SVT

259 skadade i mc-olyckor i Dalarna på elva år: ”Vi är osynliga för många bilister”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste elva åren har 2455 personer på motorcykel skadats i trafikolyckor i Sverige, varav 259 personer i Dalarna, enligt Transportstyrelsen. Men hur kör man då säkert som mc-förare? SVT Nyheter Dalarna följer med mc-föraren Johan Lindström på en åktur och pratar om säkerhet.

– Jag är inte rädd när jag kör, men man måste vara beredd och hela tiden tänka åt bilisten. Vi är osynliga för många bilister, säger Johan Lindström.

Falubon Johan Lindström är före detta mc-lärare men i dag är han guide i motorcykelorganisationen SMC. Han tycker det är väldigt olyckligt att så många mc-förare råkar illa ut i trafikolyckor.

”Sätter hjärtat i halsgropen”

– Man upplevs ofta inte som något hot när man kör motorcykel för vi är väldigt små, vilket är problematiskt. Många gånger sitter man med hjärtat i halsgropen när man kommer till en korsning och bilen man möter inte ser en och inte saktar ner, säger han.

Johan menar att man som mc-förare hela tiden måste räkna med att bilister inte ser en, men med vissa knep går det att känna sig säkrare, enligt honom.

I klippet: Hör Johans råd till andra mc-förare – som även är bra för bilister att ha koll på.

skador i Motorcykelolyckor

• 80 av de 259 personerna som var inblandade i mc-olyckor i Dalarnas län från 2012 till och med 2022 fick allvarliga skador.

• 2021 stack ut i länet då 31 personer skadades i trafikolyckor med mc. Minst olyckor med skador var 2015 där 13 personer skadades.

• Nio personer på motorcykel omkom i länet mellan 2012 och 2022.

• I Sverige har 40 personer på motorcykel omkommit de tio senaste åren.

• Hittills i år har 58 personer dött i trafiken nationellt, men då är samtliga trafikanter inräknade.

Källa: Transportstyrelsen, Vägtrafikregistret och SMC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.