Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte i närheten av att ge upp” – följ med till det nedlagda gruvområdet i Grängesberg, och hör om Åke Smedbergs vätgasplaner. Foto: Johan Lundahl/SVT

Åkes vätgasplaner i nedlagd gruva i Grängesberg fick nobben av Klimatklivet

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att producera vätgas i det nedlagda gruvområdet i Grängesberg sköts på framtiden när Naturvårdsverket sa nej till bidrag från Klimatklivet. Nu letar Åke Smedberg och hans bror Mats finansiärer och planerar att på nytt söka bidrag för satsningen.

Närmare 500 aktörer i Dalarna har sökt bidrag från Klimatklivet för att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Men alla beviljas inte.

Åke och hans bror hade stora förhoppningar om att deras vätgasplaner till viss del skulle kunna finansieras av Klimatklivet som bidrar med 30 till 50 procent av den totala investeringskostnaden.

Klimathopp i Dalarna

– Bidraget var helt nödvändigt för att vi skulle lyckas. Vi trodde att Klimatklivet var för sådana som oss, men vi hade fel, säger Åke Smedberg.

Från gruva till nyckelspelare inom vätgasproduktion

Det var för några år sedan som bröderna köpte ett nedlagt gruvområde i Grängesberg. Ambitionen var att producera grön vätgas och i deras plan ingick att de skulle söka pengar från Klimatklivet.

Men Naturvårdsverket krävde att de skulle ha någon som gick i borgen för deras projekt – finansiella krav som Åke och hans bror kunde inte leva upp till.

– Systemet gynnar först och främst de stora aktörerna som redan har mycket pengar. Vi har inte samma resurser som de. Vi kan inte heller anlita advokater och konsulter att skriva våra ansökningar, säger Åke Smedberg.

Håller drömmen om vätgas vid liv

Trots motgången så är bröderna fortfarande inriktade på att det ska produceras vätgas vid det gamla gruvområdet.

– Detta är en optimal plats. Området är omgivet av vindkraft som kan producera grön el och lokalerna från gruvbrytningen lämpar sig mycket bra för att både producera och lagra vätgas. Om tio år är det full produktion här, säger Åke Smedberg.

I klippet: Följ med till gruvan och hör hur Åke och hans bror gör nu, för att trots nobben från Klimatklivet lyckas med planerna.

Fakta om vätgas

  • Vätgas kan tillverkas genom elektrolys.
  • Med hjälp av el delar man vattenmolekyler till syrgas och vätgas.
  • Om elen kommer från förnybara källor som vatten- sol- och vindkraft kallas det grön vätgas.
  • Vätgas fungerar både som bränsle men även som energibärare.
  • Vätgas som tillverkas till exempel av vindkraft blåsiga dagar kan användas för att lagra energi för att användas när behoven är stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet