Åklagaren: ”Hade inte behövt inträffa”

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det den sista dagen i rättegången mot Arizona Chemical och tvistelinjen fortsätter att vara om bolaget varit oaktsamma vid råtalloljeutsläppet 2011 vid Sandarne utanför Söderhamn.

Åklagaren yrkade idag på att Arizona Chemical ska fällas för mijöbrott och betala 5,5 miljoner kronor i företagsbot.

– Det som skedde i december 2011 är att bedöma som miljöbrott. En handling som inte behövt inträffa om Arizona Chemical hade vidtagit en del ganska enkla åtgärder, säger åklagare Christer B Jarlås.

Enkla åtgärder

De enkla åtgärderna han syftar på är att det inte fanns en mätare som kunde larma om att ett läckage hade uppstått samt att det saknades en extra invallning vid cisternen. Trots att det hade diskuterats med tillståndsmyndigheterna när Arizona Chemical skulle få sitt tillstånd för anläggningen.

Man har inte uppfört någon form av skydd och man har inte haft något larm och därför kunde utsläppet pågå i över 14 timmar innan det ens upptäcktes, säger Christer B Jarlås.

Dessa faktorer tillsammans menar åklagaren betyder att Arizona Chemical varit oaktsamma. Arizona Chemical menar att de har tagit ansvar för de drabbade av olyckan men motsätter sig straffansvar.

– Vi anser inte att bolaget har varit oaktsamt. Man har haft tillstånd, tillsyn och kontroll. Både själv och via tredje man, säger Mikael Berglund, advokat.

Saknar motstycke

De anser att en cistern brister saknar motstycke i världen och att företaget vidtagit alla åtgärder för att minimera risker. Då framförallt vid lastning och påfyllning vid cisternern där utsläpp har inträffat.

– Den här händelsen var unik, och med den anledningen fanns det inte en tanke på att det här skulle kunna inträffa. Men det kom inte som en överraskning för att worst case scenario har varit ett totalt cisternhaveri och att det når havet, men risken för det var så minimal att det ska inte ha inträffat, säger Mikael Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävleborg - Oljeläckan i Sandarne

Mer i ämnet