Foto: Niklas Hagman

Kl 11: Svea hovrätt meddelar domar i Långshyttemålet

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Svea hovrätt meddela sina domar i Långshyttemålet. I Falu tingsrätt dömdes tio personer för att på olika sätt vara inblandade i mordet på den 61-åriga kvinnan. Åtta av dessa har fått sina domar prövade i hovrätten.

Det var sammanlagt elva personer som åtalades för att på olika sätt vara inblandade i mordet på den 61-åriga kvinna som förra sommaren hittades mördad utanför Långshyttan.

Tio personer dömdes i tingsrätten

Tio av dessa fick fällande domar i Falu tingsrätt. Nu har Svea hovrätt har prövat åtta av dessa domar. Inför förhandlingarna i hovrätten yrkade de tilltalade på att i första hand bli frikända medan åklagaren yrkade på strängare straff.

Kvinna mördad i Långshyttan

Hittades i gruvhål

Det var i juli förra året som den 61-årig kvinnan från Borlänge hittades mördad och dumpad i gruvhålet. Ganska snart greps elva personer – ett kompisgäng – som misstänkta.

En av de misstänkta, en då 20-årig kvinna, hade en app i sin mobiltelefon som spelade in alla hennes samtal och dessa inspelningar har varit till stor hjälp för polisen i utredningsarbetet.

LÄS MER: Detta har hänt

Hade lånat pengar

Flera av de misstänkta hade lånat pengar av kvinnan och när hon krävde tillbaka pengarna började de prata om att ”ta bort henne”. Under en bilresa, på väg från en grillfest, åkte sju av de misstänkta i bilen tillsammans med kvinnan.

Kvinnan satt i mitten i baksätet och två män, som satt i skuffen, ska då ha lagt en lina om hennes hals och dragit åt. Framme vid gruvhålet blev kvinnan utsläpad och sedan knivhuggen i två omgångar av en av männen som satt i skuffen. Därefter släpades hon ner i gruvhålet.

Använde offrets bankkort

Efteråt åkte kompisgänget till Borlänge där de handlade på Mc Donalds och betalade med offrets kontokort. De kände till koden då några av dem hade handlat åt henne då hon var sjuk.

De åkte också hem till offrets lägenhet och tog bland annat en dator och en dammsugare. Senare tog de också ut kontanter från hennes kort.

Sex dömdes till fängelse

Tingsrätten dömde fyra av de misstänkta för mord till fängelse mellan 12 och 17 år. Två dömdes till 10 års fängelse för medhjälp till mord. Tre dömdes till skyddstillsyn för underlåtenhet att avslöja mord. De skulle egentligen ha dömts till kortare fängelsestraff – men de straffen ansågs verkställda i och med tiden de satt häktade.

En frikändes

En person dömdes till skyddstillsyn för egenmäktigt förfarande och häleri, då han bl a hade fått saker som betalats med offrets pengar. En person frikändes då denne enligt tingsrätten har ett handikapp och att det inte kunde uteslutas att hon inte förstått ”vad de medåtalade menat eller vad polisen frågan henne om”.

Hovrätten har prövat åtta av domarna

Åtta av tingsrättsdomarna överklagades till hovrätten. De dömda vill i första hand frias. Åklagaren vill att straffen ska skärpas, bland annat yrkar han på att den man som utdelade knivhuggen ska dömas till livstids fängelse.

Hovrätten meddelar sina domar på onsdagen klockan 11.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet