Långshyttemordet: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I somras anmäldes en 61-årig kvinna från Borlänge saknad – hon hittades senare mördad och dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan.

Ganska snart greps elva personer som misstänkta. Alla var bekanta till kvinnan. I mitten av november åtalades dessa vid Falu tingsrätt. Rättegången inleddes några dagar senare

De hade lånat pengar

Under utredningen och rättegången har de misstänkta sagt att flera av dom lånat pengar av den 60-åriga kvinnan och när hon krävde att få tillbaka pengarna blev dom rädda. Då började dom prata om att göra sig av med henne. Under rättegången sa flera att dom trodde att de planerna inte var seriösa, att det bara var prat.

Kvinna mördad i Långshyttan

Kvinnan bjöds på grillkväll

En  av de misstänkta, en kvinna som är född 95 och som rätten anser är skyldig till mord, har haft en app i sin telefon som bandade alla hennes samtal och dessa samtal plus sms användes som bevis av åklagarna.

I mitten av juni bjöds kvinnan med på en grillkväll vid en sjö i södra Dalarna. På väg därifrån åkte kvinnan och sju andra personer i en personbil. Två personer satt fram.

Fick en lina runt halsen

Fyra personer satt i baksätet, kvinnan satt i mitten och en av de som satt bredvid hade en person i knät, en 22-årig kvinna.  I ”skuffen” fanns ytterligare två personer. De i skuffen ska under resan ha lagt en lina runt kvinnans hals och dragit åt

Kvinnan släpades ut

När bilen kom fram till gruvhålet utanför Långshyttan släpades kvinnan ut och ska då ha knivhuggits i två omgångar av en 26-årig man – en av de två som satt i skuffen.  Sedan ska flera ha hjälpt till att paketera kroppen i plastsäckar och släpat ner den i vattnet i gruvhålet.

Därefter åkte man till Borlänge. Där tog de ut pengar från den 60-åriga kvinnans kort och gick även in i hennes lägenhet och tog en del saker. Då kvinnan tidigare varit sjuk hade en av de misstänkta hjälpt henne att handla och då fått koden till hennes kort.

”Hann inte ingripa”

Flera av advokaterna försökte få fokus på 26-åringen som ska ha utdelat knivhuggen. En advokat sa att de övriga hann inte ingripa och att dom även var rädda då 26-åringen hade en kniv.

När 26-åringen förhördes under rättegången sa han att han inte minns någonting från veckorna kring mordet och hans advokat sa att det, förutom uppgifter från medåtalade, egentligen inte finns några bevis för att han varit delaktig i mordet. Han sa också att om tingsrätten ändå väljer att döma honom så bör straffet vara betydligt mildare än livstids fängelse som åklagarna yrkat på.

Tio dömdes

Tio av de åtalade fick fällande domar i tingsrätten av dessa dömdes fyra för mord och två för medhjälp till mord. Svea hovrätt ändrade sedan domen så att fem dömdes för mord och en för medhjälp.

En av männen som fälldes för mordet har överklagat domen till HD och begär att han ska frias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet