Foto: SVT

Ytterligare en person döms för mord på 61-årig kvinna i Långshyttan

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt dömer fem personer för mord och en person för medhjälp till mordet på en 61-årig kvinna. Kvinnan hittades mördad och dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan. Hovrätten fastställer stora delar av tingsrättens dom.

Det var förra sommaren som en 61-årig kvinna från Borlänge hittades mördad och dumpad i ett vattenfyllt gruvhål utanför Långshyttan. Ganska snart greps elva personer – ett kompisgäng – som misstänkta.

Tio av dessa fick fällande domar i tingsrätten av dessa dömdes fyra för mord och två för medhjälp till mord. Totalt har åtta av domarna prövats av Svea hovrätt och idag kom hovrättens domar. Hovrätten fastställer stora delar av tingsrättens dom, med skillnaden att en 46-årig man ska dömas för mord i stället för medhjälp till mord. Två personer frikänns för underlåtenhet att avslöja mord.

Skärper straff

Hovrätten bedömer att den 46-åring som nu får sitt straff skärpt haft en så central roll i brottet när det gäller förberedelser och hantering av kroppen efter mordet, att han ska dömas som gärningsman. Tingsrätten dömde mannen till 10 års fängelse. Hovrätten skärper straffet till 14 års fängelse.

LÄS MER: Tre av offrets barn utan skadestånd

Två personer frikänns

De två personer som i tingsrätten dömdes för underlåtenhet att avslöja mord, frikänns för de brotten. I det ena fallet beror frikännandet på bristande bevisning. I det andra fallet för att personen inte skulle kunnat avslöja mordplanerna utan att själv bli åtalad för delaktighet, vilket är en förutsättning för att kunna dömas för brottet. Personen åtalades i tingsrätten för delaktighet, men frikändes.

Under en bilresa – där sju av de misstänkta åkte tillsammans med den 61-åriga kvinnan – fick hon en lina om sin hals som drogs åt. När bilen stannade vid gruvhålet blev hon utsläpad och sedan knivhuggen.

När det gäller den 26-årige mannen så yrkade åklagaren på livstid både i tingsrätten och hovrätten.

LÄS MER: Detta har hänt

Man 26 år: Tingsrättens dom fastställs (fängelse 17 år för mord)

Man 22 år: Tingsrättens dom fastställs (fängelse 16 år för mord)         

Man 25 år: Tingsrättens dom fastställs (fängelse 16 år för mord)

Man 46 år: 14 år för mord (fängelse 10 år för medhjälp till mord)

Kvinna 21 år: Tingsrättens dom fastställs (fängelse 12 år för mord)

Man 45 år: Tingsrättens dom fastställs (fängelse 10 år för medhjälp till mord)

Kvinna 31 år: Frias (skyddstillsyn för underlåtenhet att avslöja mord)

Kvinna 33 år; Frias (skyddstillsyn för underlåtenhet att avslöja mord)

Hovrätten dömer även de tilltalade för andra brott som skett efter mordet. Bland annat grov stöld från mordoffrets lägenhet, och bedrägeri, då de använt offrets kontokort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet