Alla tre misstänkta döms till fängelse efter gruppvåldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 35- till 50-årsåldern från Dalarna, Hälsingland och Västernorrland döms till fängelse efter den uppmärksammade sexträffen som ägde rum på en ort i Hälsingland i maj 2020. Mora tingsrätt slår fast att kvinnan från Dalarna utsattes för flera övergrepp under sexträffen.

De tre männen har suttit häktade sedan i höstas men de två männen från Dalarna och Västernorrland släpptes på fri fot efter att förhandlingarna i Mora tingsrätt avslutades i mitten på februari.

Nu döms alla tre till fängelse. Mannen från Hälsingland, som var den som organiserade sexträffen, får det längsta straffet – åtta års fängelse, för bland annat grov våldtäkt, kränkande fotografering och förtal. Han döms också för att ha våldtagit kvinnan vid tidigare tillfällen. Mannen från Dalarna döms till sju månaders fängelse för oaktsam våldtäkt och mannen från Västernorrland till åtta månaders fängelse för samma brott.

– Tingsrätten har i vissa delar, bland annat när det gäller insikten hos gärningsmännen, gjort en annan bedömning. Där behöver vi nu analysera domskälen djupare för att se om det finns anledning till ett överklagande, säger kvinnans målsägandebiträde Annika Troive Hedman.

Hälsingen döms också att betala skadestånd till kvinnan på totalt 372 000 kronor av vilket 85 000 kronor ska betalas solidariskt med de två övriga männen.

Åklagare Christina Hildebrand hade yrkat på nio års fängelse för mannen från Hälsingland respektive fem till sex år för de övriga två männen. På den två timmar långa film från händelsen som varit en stor del av bevisningen i målet syns totalt ett tiotal män. Arbetet med att identifiera övriga män pågår fortfarande.

SVT har sökt Christina Hildebrand, som dock ej haft möjlighet att kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.