Foto: Patrik Qvicker/SVT

Tre män åtalas efter gruppvåldtäkt – två timmar lång film visar händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas misstänka för grov våldtäkt efter en planerad sexträff i Hälsingland våren 2020. En stor del av händelseförloppet filmades och den två timmar långa filmen är nu en viktig del i åklagarens bevisning mot männen.

Männen är i 35- till 50-årsåldern och kommer från Dalarna, Hälsingland och Västernorrland. De har suttit häktade sedan i oktober under tiden som utredningen pågått men hela tiden nekat till brottsmisstankarna. Nu åtalas männen vid Mora tingsrätt för grov våldtäkt och en av männen åtalas dessutom för våldtäkter vid två andra tillfällen, grovt förtal, kränkande fotografering och sexuellt ofredande.

Meddelanden i chatt

Utöver den två timmar långa filmen utgör också sparade konversationer och meddelanden en betydande del av åklagarens bevisning. Dels mellan kvinnan och en av männen men också i männens interna gruppsexchatt.

På filmen syns och hörs totalt minst åtta män som deltar i den misstänkta gruppvåldtäkten och arbetet med att identifiera fler personer pågår fortfarande.

– Utredningen är klar när det gäller de tre som nu åtalas, när det gäller övriga inblandade så fortsätter utredningen, säger Christina Hildebrand.

Sökt hjälp i USA

Bland annat har åklagaren sökt rättslig hjälp i USA. Appen som använts för att chatta är utvecklad av ett företag som har sin bas där och förhoppningen är att få fram information som kan leda till att identifiera männen, som använder olika alias i chatten.

Hur sannolikt är det att övriga inblandade kan identifieras?

– Jag har ganska goda förhoppningar ändå, säger Christina Hildebrand.

Åklagaren har tidigare uppgett för SVT att alla inblandade, även kvinnan, har träffats för någon form av sexlek, men att kvinnan inte kommit dit på samma premisser som männen.

Hör åklagare Christina Hildebrand prata om utredningen då SVT intervjuade henne i början av december:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.