Åklagaren spänd inför domen i gruppvåldtäktsmålet

Uppdaterad
Publicerad

I dag onsdag faller domen i det uppmärksammade gruppvåldtäktsmålet i Mora tingsrätt. Tre män riskerar kännbara fängelsestraff för det som hände på en mindre ort i Gävleborgs län i maj 2020 – men utgången i målet är inte självklar trots omfattande bevisning.

Enligt kammaråklagare Christina Hildebrand beror det på hur domstolen resonerar på två centrala punkter – hör henne i videon.

Den viktigaste bevisningen är den två timmar långa film som bland annat visar hur flera män har sex med en kvinna som är kraftigt berusad och försedd med ögonbindel.

Tre av männen har kunnat identifieras, och arbetet med att försöka identifiera de övriga som också figurerar på filmen pågår fortfarande.

De tre identifierade männen åtalades och ställdes för några veckor sedan inför rätta.

”Frivilligt”

Enligt polis och åklagare har männen våldtagit kvinnan, medan den åtalade trion å sin sida nekar till brott och hävdar genom sina försvarare att samtliga som deltog i det som skedde framför kameran – alltså även kvinnan – deltog frivilligt.

De tre misstänkta männen är från Gävleborg, Dalarna och Västernorrland. Två av männen släpptes på fri fot efter rättegången medan mannen från Gävleborg fortfarande är kvar i häktet. Alla nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.