Kvinnan: Objudna män kom till sexträffen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleds rättegången i Mora tingsrätt mot de tre män som suttit häktade sedan oktober, misstänkta för grov våldtäkt. Förutom en två timmar lång film av händelsen är också sparade konversationer en betydande del av åklagarens bevisning.

Männen som står åtalade för grov våldtäkt är i 35- till 50-årsåldern och kommer från Dalarna, Hälsingland och Västernorrland. De har suttit häktade sedan i oktober under tiden som utredningen pågått men hela tiden nekat till brottsmisstankarna. En av männen står också åtalad för våldtäkter vid två andra tillfällen, grovt förtal, kränkande fotografering och sexuellt ofredande.

Åklagaren har tidigare berättat att alla inblandade, även kvinnan, har träffats för någon form av sexlek, men att kvinnan inte kommit dit på samma premisser som männen.

Arbete med att identifiera fler

Den film som visar händelsen är en betydande del av åklagarens bevisning. Även sparade konversationer mellan de åtalade och kvinnan och mellan männen.

Åklagaren menar att det tydligt syns på filmen att kvinnan är i ett väldigt dåligt skick, medan försvaret också granskat filmen och är glada att den finns.

– Hade inte åklagaren åberopat den, så hade försvaret gjort det, har dalamannens advokat sagt tidigare till SVT Nyheter Dalarna.

På filmen syns och hörs totalt minst åtta män som deltar i den misstänkta gruppvåldtäkten och arbetet med att identifiera fler personer pågår fortfarande.

På måndagen klockan 09 inleddes rättegången i Mora tingsrätt. Den beräknas pågå under fyra dagar. Vår reporter finns på plats för att rapportera från tingsrätten under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.