Gruppvåldtäkten ska ha skett i Bollnäs men målet ligger för tillfället hos Mora tingsrätt. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ett tiotal män misstänks ha våldtagit kvinna från Dalarna – åklagaren: ”Framkommit ny information”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal män från Dalarna, Gävleborg och Västernorrland misstänks för att ha våldtagit en kvinna från Dalarna i maj förra året. Under fredagen omhäktades tre av de misstänkta för grov våldtäkt.

– De här personerna fortsätter att neka till brott, säger åklagaren Christina Hildebrand.

En kvinna från Dalarna anmälde i maj förra året en gruppvåldtäkt, som ska ha skett på en adress i Hälsingland. Allt filmades med kamera, bilder som nu kan användas som bevis för att identifiera de misstänkta.

– Vi har kommit en bit i utredningen, men fortfarande är det ett antal personer som vi inte identifierat, berättar åklagaren Christina Hildebrand.

Häktade från flera län

Fyra personer har sedan tidigare varit misstänka för brottet, varav tre häktades tidigt i utredningen. De häktade är hemmahörande i Dalarna, Hälsingland och Västernorrland.

I häktningsframställan skriver åklagaren: ”Vi vet ännu inte med säkerhet hur väl de olika aktörerna känner varandra men med tanke på det höga straffvärdet de kan förväntas påverka utredningen och/eller målsäganden för det fall de försätts på fri fot.”

Det är genom en film som polis och åklagare kunnat identifiera ett antal misstänkta. Men fortfarande är det ett flertal män som ännu inte identifierats eller omhändertagits.

– Vi fortsätter att jobba med materialet, analyserar och förhör målsägande och misstänkta. Det har framkommit ny information.

Är det kvinnan som anmält brottet?

– Ja det är hon som gjort det.

Åklagaren har tidigare uppgett för SVT att alla inblandade, även kvinnan,  har träffats för någon form av sexlek, men att kvinnan inte kommit dit på samma premisser som männen.

Hur fortsätter nu utredningen?

– Vi försöker nu att skapa oss en klar bild över vad som har hänt och vilket ansvar var och en har haft i det här händelseförloppet. Det är en central fråga när man åtalar ett flertal personer, säger Hildebrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.