Mellan 2008 och 2016 har antalet personer som sökt vård efter övergrepp i Dalarna minskat med 100 personer. Foto: Emil Langvad/TT

Allt färre söker vård efter övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vårdats inom slutenvård eller specialiserad öppenvård efter att ha usatts för övergrepp minskar i Sverige, och trenden syns också i Dalarna.

Mellan 2008 och 2016 har antalet personer som sökt vård efter övergrepp i Dalarna minskat med 100 personer. Det är en trend som ses över tid i hela landet, även om det 2016 var en liten ökning jämfört med 2015, enligt en sammanställning av Socialstyrelsens siffror som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Enligt Anna Frenzel på Brottsförebyggande rådet (Brå) pekar även den nationella trygghetsundersökningen (NTU) på att andelen personer som utsätts för misshandel minskar.

Vanligare att män söker vård

Socialstyrelsens statistik visar också att det är mer än tre gånger så vanligt att en man vårdas på sjukhus efter allvarliga övergrepp som att en kvinna gör det. Det kan bero på att det är vanligare att män blir utsatta för misshandel i offentliga miljöer där gärningsmannen är okänd.

– Bland kvinnor är det vanligare att man blir utsatt i hemmet av någon man har en nära relation till. Den typen av våld är det inte lika vanligt att man rapporterar eller söker vård för, säger Anna Frenzel.

Dalarna har lågt antal vårdade

Sett till hela landet är det stora skillnader mellan länen. Dalarna hamnar bland de län som har minsta andelen vårdade.

De regionala skillnaderna som statistiken visar kan bero på skillnader i hur vården är organiserad, enligt Socialstyrelsen.

– Om det är långt till närmaste sjukhus är det mer troligt att man istället söker vård på en vårdcentral. Vi saknar helt information om hur många som vårdats inom primärvården, säger Pernilla Fagerström.

Källa: Socialstyrelsen. Foto: Emil Langvad/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.