Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har inga fler planer i Idre just nu” – hör om kommunala byggnationer i Idre. Foto: Sofie Lind/SVT

Älvdalens kommun bygger 16 nya lägenheter – men sedan saknas mark i Idre

Uppdaterad
Publicerad

Det finns efterfrågan på fler bostäder i Idre – men marken saknas. Samtidigt måste det kommunala bostadsbolaget väga riskerna med att bygga fler egna bostäder i området.

– Vi får inte riskera att kollektivet straffas med högre hyror och underhåll till exempel, förklarar Thomas Kjellson som är VD för Nodaf.

Nodafs byggprojekt i Idre är försenat med minst ett år och inflytt i de första nybyggda lägenhetshusen är planerade först i höst.

– Det är fyra lägenheter i varje, små treor, förklarar Thomas Kjellson om de fyra lägenhetshus som håller på att ta form.

Ungefär 40 personer står i nuläget i kö specifikt till de nya bostäderna.

– Det är jättekul. Alla lägenheter kommer att bli uthyrda men vi uppmanar folk att fortsatt ställa sig i kö, så att vi kan se vilken efterfrågan på bostäder det finns i Idre, säger VD:n.

Bygger inte mer – saknar planlagd mark

Det finns inga fler bostadsprojekt planerade i Idre från kommunalt håll i nuläget. Närmsta projektet för Nodaf är att bygga en ny tullstation åt Tullverket i Idre.

Anledningen till att bostadsbyggnationerna strandar är tudelat.

Dels så saknar kommunen planlagd mark för att bygga – Älvdalens kommun sålde just en central mark, Prästjolet, till ett privat bolag – men det kommunala bostadsbolaget får inte heller ta onödiga risker, menar Thomas Kjellson.

– Det måste finnas ett väldigt tryggt underlag så att alla hyresgäster kan fortsätta bo billigt och inte få sitt underhåll tummat på, bara för att vi satsar för friskt på något ställe. Så vi har en balansgång att hålla och inte gå för hårt fram, säger Thomas Kjellson.

Är du en av de som påverkas av bostadsbristen här? Hör gärna av dig till oss genom att maila dalarna@svt.se eller ringa 023-76 51 00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer