Det vanligaste klagomålet gäller lockpriser, både på nationell nivå och i Dalarna.
– Men det är också det svåraste klagomålet att få rätt i, för det kan vara svårt för disciplinnämnden att bevisa att mäklaren medvetet har satt ett för lågt pris. Det kan också svänga fort på bostadsmarknaden som vi har sett nu under coronapandemin då priserna har stigit snabbt, säger FMI:s kommunikationsansvarige Anders Astonsson.
Mer pålästa konsumenter
Upplever du att det förekommer allt mer fulspel i branschen, eller är det konsumenterna som har blivit mer medvetna om sina rättigheter?
– Jag skulle nog säga det sistnämnda. Det är ganska lätt att kolla upp sina rättigheter och skyldigheter numera, och ganska lätt att hitta hur man kan skicka in en anmälan via nätet. Men mycket av ansvaret för att undersöka bostadens skick ligger faktiskt på köparen snarare än på mäklaren, säger Astonsson.
Liten andel fälls
Under 2020 har tre mäklare i Dalarna fällts av FMI:s disciplinnämnd. Två av dem fick varningar och en fick sin titel som registrerad mäklare återkallad, dock har återkallelsen överklagats. Men många av 2020 års anmälningar väntar fortfarande på handläggning.
Har du drabbats av misstänkt mäklarfusk, eller upplevt något annat märkligt i samband med ditt bostadsköp? Tipsa då gärna oss på dalarna@svt.se.
De 15 vanligaste klagomålen till FMI (antal i Sverige 2020)
- Marknadsföring – lockpris 692
- Budgivning 198
- Mäklarens bristande kommunikation 149
- Marknadsföring – övrigt 121
- Mäklarens råd-/upplysningsskyldighet 109
- Övrigt 92
- Objektsbeskrivning 86
- Kontrakt och kontraktsskrivning 72
- Mäklarens kontrollskyldighet 50
- Diskriminering 37
- Visning 31
- Mäklarens handel med fastigheter 27
- Uppdragsavtal 24
- Info om köparens undersökningsplikt 21
- Anbudsförteckning 20
Sammanställning: Nyhetsbyrån Siren