Arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist berättar om prognosen över arbetslösheten i Dalarna och om hur man ska tänka om man står utan jobb idag eller riskerar att förlora jobbet. Foto: SVT

Arbetsmarknadsanalytikern: ”Ser en arbetslöshet på omkring 15 procent i Dalarna under detta år”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist har analyserat arbetsmarknaden i 25 år, men berättar att det som händer nu är helt unikt.

Jan Sundqvist var tidigare anställd av arbetsförmedlingen för att göra prognoser och analysera arbetsmarknaden. Nu gör han det i privat regi. Under sina 25 år som arbetsmarknadanalytiker har han inte sett det vi ser hända nu under coronautbrottet.

– Hastigheten i den här krisen sticker ut. Jag har analyserat 90-talskrisen väldigt noga och mycket här påminner om den, men nu går det mycket fortare. Och då var det industrin som led först, nu är det tjänstesektorn som har de största problemen, berättar han.

Coronaviruset i Dalarna

Sundqvist har själv gjort en prognos som pekar mot en arbetslöshet i Dalarna som kommer att ligga kring 15 procent under detta år.

”Mer eller mindre kvalificerade gissningar”

Jens Sandahl är sektionschef för analysavdelningen på Arbetsförmedlingen. Han kommenterar Sundqvists 15-procentsprognos såhär:

– I det här läget är det ju en virusprognos man måste ha som grund och där är det ju väldigt osäkert. De som gör prognoser nu gör ju mer eller mindre kvalificerade gissningar. I det här fallet är det ju riktningar man kan prata om och det jag kan säga är att vi kommer att se fler personer vara arbetslösa och vi har sett att varslen har ökat.

Arbetsförmedlingen: ”Högre siffra än under de senaste tre åren”

Sandahl berättar också att siffrorna över nya arbetslösa i Dalarna har nått rekordnivåer under den senaste tiden.

– Det är en väldigt speciell situation nu med den här krisen som vi aldrig upplevt förut. Vi kan ju följa läget på arbetsmarknaden vecka för vecka och det jag kan säga om läget i Dalarna är att nu under vecka 14 så var 546 personer nyinskrivna arbetslösa i Dalarna och det är en siffra som är mycket högre än någon annan vecka de senaste tre åren.

I klippet berättar Jan Sundqvist mer om prognosen över arbetslösheten i Dalarna och om hur man ska tänka om man står utan jobb idag eller riskerar att förlora jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet