Hör Cecilia Borgh, tillförättad chef på Migrationsverket region nord, berätta om vad som hände i klippet ovan. Foto: Sofie Lind /SVT

Fullt på flyttbuss och utebliven avgång – problem när asylsökande ska lämna Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En asylsökande barnfamilj väntade på Migrationsverket buss i Nås för flytt norrut men bussen dök inte upp. En annan familj i Horndal hade packat ihop allt de äger men fick inte plats på bussen som skulle ta dem till ett nytt boende. Nu beklagar myndigheten och menar att den mänskliga faktorn varit orsaken.

När Migrationsverket nu stänger sin asylboenden i Avesta, Hedemora, Vansbro och Säter har över 400 personer fått besked om att de ska flytta till andra platser i Sverige.

Familjen i Nås har fått besked att de ska flytta norrut och de skulle ha åkt i söndags. Därför stod de redo vid klockan 20:30 på kvällen med sina väskor. Lägenheten hade tömts, kylskåpet rensats och det nödvändigaste packats ner.

Men någon buss dök inte upp.

— Det är beklagligt att det hände, säger Cecilia Borgh, tf chef på Migrationsverket region nord.

Ledsna efter bussproblem

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med familjen som säger att de är väldigt ledsna över situationen.

— Vi hade personal som åkte ut dagen efter och erbjöd stöd utifall att de ville ha hjälp att packa in sakerna igen eller ville prata med någon, sägerCecilia Borgh.

Full buss i Horndal

Även i Horndal uppstod problem när några av de asylsökande där skulle flytta till Piteå i söndags.

En familj på sex personer hade packat ihop alla sina saker och skulle kliva på bussen men för att de skulle få plats var en annan familj tvungen att ta ut sina saker.

– Det ville de inte och vi blev kvar här för att det inte fanns plats i bussen, säger Elnaz Mohammadi.

Nu har hon fått besked om att de ska få åka med en ny buss om 5-7 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.