Avesta får behålla sin akutmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Primärvårdsjouren flyttas från medicinakuten till vårdcentral dagtid och antalet vårdplatser minskas något. Så ser förändringarna ut på Avesta lasarett efter att landstinget Dalarna presenterat sitt sparförslag på drygt 300 miljoner kronor.

Skulle akutmottagningen få vara kvar? Det var den stora frågan för Avestaborna och många känner nu stor lättnad när den blir kvar.

– För oss känns det såklart väldigt bra att vi får behålla vår akutmottagning. Det känns viktigt för den framtida överlevnaden här på avesta lasarett, säger Marie-Louise Albertsson som är verksamhetschef på Avesta lasarett.

Det har varit mycket oro kring detta och även storföretagen tyckte till. Har det påverket tror du?

– Det är svårt att säga om det påverkat men för vår egen personliga del så är ju allt stöd otroligt härligt och bra, säger Albertsson.

Lättnad

Och även folk på stan i Avesta var nöjda över att akuten får vara kvar.

– Det är väl viktigt att det är det. Vi är en mindre stad förstås, men vi är fortfarande många som behöver den tjänsten, säger Louise Fagerlund.

Ja, akuten får vara kvar men antalet vårdplatser minskar med sex. I nuläget finns 51 vårdplatser i Avesta.

– Det är tufft, vi har inte jättemånga vårdplatser i dag så sex vårdplatser är ganska mycket. Men vi har ändå sett att det är någonting vi skulle kunna göra, säger Marie-Louise Albertsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet