Avloppsvatten har runnit ut i Saxviken och Siljan, tills Mora miljökontor färdigställt provtagning av vattnet är det badförbud. Foto: Erik Johansen/ TT

Badförbudet i Mora kommun

Uppdaterad
Publicerad
Miljökontoret i Mora utlyste den 29 juni badförbud vid badplatserna Tingsnäs och Sanda i Saxviken på grund av att orenat avloppsvatten runnit ut i sjöarna. Idag hävs badförbudet då provsvaren visar att en mindre mängd avloppsvatten runnit ut i sjön än tidigare befarat.

Mellan 06:00 och 11:00 på måndagen ska det kraftiga regnet, enligt initiala uppgifter, ha gjort att systemet inte orkade stå emot mer och avloppsvattnet gick ut i Saxviken och Siljan.

Miljökontoret tog vattenprover för att få en klar bild av föroreningarnas omfattning.

Under onsdagseftermiddagen beräknades provsvaren komma tillbaka. Till vidare var det badförbud i hela Saxviken.

Uppdatering 2 juli:

Orsaken till utsläppet ska ha varit att larmsystemet slagits ut av åskan. När pumpstopp inträffade, gick därför inget larm om det. Mängden avloppsvatten som gick ut i Saxviken är i mindre mängd än miljökontoret först befarade. Felet är nu åtgärdat och systemet är i full funktion igen.

Badförbudet hävs

Nu hävs badförbudet efter att vattenproverna visar en mindre mängd avloppsvatten i sjön. Miljökontoret kommer fortsätta att ta vattenprover under dagen och kommande vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer