Bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten till följd av att ledningsnät eller reningsverk är överbelastat. Foto: SVT

Avloppsvatten har runnit ut i Siljan igen – avråds att bada vid Tingsnäsbadet

Publicerad

I Mora har regnet orsakat översvämningar på vägar och i butiker. Dessutom har regnet i helgen orsakat att 40 kubikmeter orenat avloppsvatten runnit ut i Saxviken och nu avråds från bad vid Tingsnäsbadet. Det är andra gången på kort tid som avloppsnätet överbelastats och avloppsvatten gått rakt ut i Siljan.

Under helgen har det ännu en gång skett en bräddning av avloppsvatten i Saxviken. Orenat avloppsvatten har runnit ut vid Tingsnäsbadet och på grund av föroreningarna avråds bad tills vidare.

Vattenprover tas nu för att få en exakt bild av föroreningarnas omfattning. Svar beräknas komma under onsdag eller torsdag. Kommunens miljökontor kommer även ta ny prover under tisdagen.

Vad är bräddning?

Bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten till följd av att ledningsnät eller reningsverk är överbelastat.

Bräddning är en normal systemfunktion för att förhindra att avloppsvatten går baklänges om ledningarna blir överfulla. Går vattnet baklänges riskerar det att tränga upp i golvbrunnar och gatubrunnar som orsakar översvämningar.

Bräddning sker framförallt i samband med kraftigt regn eller snösmältning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.