Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bör du som vuxen agera om du upplever något misstänksamt bland unga på öppen gata – och så kan du få bättre koll på ditt barn. Ungdomsordnaren ger råd. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Barn vistas ensamma på stan i Falun – ungdomsstödjarens råd till vuxna: ”Ha civilkurage”

Publicerad

Det behövs närvarande föräldrar och mer civilkurage från allmänheten. Det menar polis och socialtjänst i Falun som är oroliga för att barn riskerar att fara illa i allt större utsträckning.

Socialtjänsten och polisen vittnar om att allt fler barn är inblandade i narkotikabrott på platser så som Knutpunkten Falun. Och många unga går runt sent på stan i timmar, ibland tillsammans med äldre ungdomar som säljer vejps till exempel.

Någon vuxen är sällan närvarande.

Droger bland unga

I videon ovan ger ungdomsstödjaren råd kring hur man som vuxen kan agera om man ser något misstänksamt på stan – och hur man som förälder kan få bättre koll på sina barn.

Stor risk att hamna i kriminalitet

– Det är klart att barnen får vara här, men vissa börjar umgås med de äldre och vissa av de äldre ungdomarna har redan börjat begå brott. Då är risken ganska stor att de mindre också hamnar i kriminalitet, säger ungdomssamordnaren Marita Lindén.

Vad har du för råd till barnen?

– Våga prata och berätta för en förälder om du är med om något som inte känns bra. Eller en annan vuxen, till exempel en lärare eller fotbollstränare eller oss. Vi finns här för att det ska bli bra, säger Marita Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet