• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Stig-Åke Svenson är oroad över att antalet berguvar fortsätter minska. Varför ugglorna försvinner är det ingen som vet. Foto: SVT / Frank Leonhardt, TT

Berguvarna i Dalarna blir färre – ingen vet varför

Uppdaterad
Publicerad

Världens största uggla och Dalarnas landskapsfågel – berguven – minskar i antal i hela Sverige. I Dalarna finns uppskattningavis tio uv-par kvar och dödligheten är stor.

Under 2019 och 2020 pågår en stor inventering i de svenska skogarna och tendensen är att antalet berguvar fortsätter att minska.

– Vi är oroade för att de har minskat i antal. Man vet att dödligheten är stor, de flyger på kraftledningar, blir påkörda eller bränns ihjäl på transformatorer. Men det kan inte förklara minskningen, orsaken måste vara något vi inte kommit på spåren ännu, säger Stig-Åke Svenson, ordförande i Dalarnas ornitologiska förening.

Berguven i Dalarna

Ungefär tio uv-par i Dalarna

Förra året kände föreningen till fyra häckningar i länet och man gissar att det kan finnas runt tio uv-par totalt.

– Vi har fått in del uppgifter från inventerare som vi behöver kontrollera men nu är det häckningssäsong så det får vänta. Skulle det visa sig att det finns mer än de cirka tio par vi tror det finns skulle det vara väldigt glädjande, säger Stig-Åke Svenson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berguven i Dalarna

Mer i ämnet