Brukschefen om beslutet att stänga Kvarnsvedens pappersbruk. Foto: Niko Ago /SVT

Besked efter förhandlingar: Kvarnsvedens pappersbruk läggs ner – senast i september

Uppdaterad
Publicerad

Kvarnsvedens pappersbruk kommer att stängas senast i slutet av september i år. Det beskedet ger nu Stora Enso efter att MBL-förhandlingarna med facket avslutats.

Beskedet om nedläggningsplanerna kom i april och runt 440 personer berörs.

– Vi har nu slutfört första steget vilket är förhandlingen om stängning, nästa steg är att hantera effekterna. Det är givet att det försvinner en mängd arbetstillfällen men vi kommer hjälpa folk till andra jobb, säger pappersbrukets brukschef, Rickard Eriksson. 

Kvarnsvedens pappersbruk

Samtidigt påpekar företaget att man påbörjat ett arbete för att hitta framtida affärsmöjligheter för anläggningen i Kvarnsveden.

”Processen sker i samarbete med Borlänge kommun och andra regionala och nationella intressenter. Anläggningen i Kvarnsveden har stor potential för framtida användning, en stark industriell infrastruktur, järnvägsförbindelse till Göteborgs hamn, samt anslutning till det statliga elnätet och tillgång till rent vatten.”

– Vi har fått en mängd intressenter från vitt skilda industrier, men det är förtidigt att säga vilka, berättar Rickard Eriksson.

Till alla anställda som hotas av uppsägning säger brukschefen:

– Jag vill säga att de har goda möjligheter till nya jobb.

Kvarnsvedens pappersbruk

Kvarnsvedens bruk i Borlänge har två pappersmaskiner med en sammanlagd årlig kapacitet på 565 000 ton superkalendrerat (SC) tidningspapper och förbättrat tidningspapper, som används för tidningar, magasin, kataloger, bilagor och detaljhandelsreklam. Bruket har också ett integrerat termomekaniskt massabruk för barrved (TMP) med en årlig kapacitet på 900 000 ton.

Källa: Stora Enso

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet