Foto: SVT

Borlänges kommunalråds budskap till de anställda: ”Vi kommer inte lämna dem i sticket”

Uppdaterad
Publicerad

En historisk epok som går i graven. Så beskriver Borlänges kommunalråd, Jan Bohman (S), nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk. Men trots dystra besked tror han att många anställda har goda möjligheter till andra jobb:

– Det finns en arbetsmarknad där ute som efterfrågar kvalificerade industriarbetare.

På torsdagen meddelade Stora Enso att pappersbruket i Kvarnsveden stänger senast den sista september i år – ett beslut som berör runt 440 anställda.

– Det är en historisk epok som går i graven. Borlänge hade inte varit Borlänge om vi inte haft bruket och verket. Så det är många tankar som rör sig nu, säger Jan Bohman.

Kvarnsvedens pappersbruk

Samtidigt poängterar han att kommunens roll i att hitta framtida lösningar nu är viktig.

– De som jobbar där får besked att deras jobb kommer försvinna och utifrån det är jag glad att vi har börjat förbereda den omställning som behövs.

”Kommunen ska göra sitt yttersta”

Efter det första beskedet om nedläggningsplanerna i april har diskussioner om det finns företag som kan ta över lokalerna pågått. 

– Det är Stora Enso som äger anläggningen så ytterst är det deras ansvar. Nu behöver vi en bra dialog kring hur vi ska kunna locka jobb till den här industrianläggningen.

Vad vill du säga till alla de anställda som berörs?

– Vi ska från kommunen göra vårt yttersta för att hjälpa till i omställningen. Vi kommer inte lämna dem i sticket.

Ur arkivet: Kvarnsvedens pappersbruk genom åren:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet