Hastighetens sänks i Faluns byar – klart 2020

Publicerad

Falu kommuns mindre samhällen ska få nya hastigheter. 2020 ska skyltarna komma på plats.

Samhällena som berörs är Bjursås, Danholn, Enviken, Grycksbo, Linghed, Svärdsjö, Sågmyra och Vika. Sundborn får dock vänta ytterligare ett tag på förändringen på grund av en utredning om en ny cykelväg.

De tidigare 50 och 70 kilometer i timmen kommer att ersättas med 30, 40, 60 och 80 kilometer i timmen.

SVT Nyheter Dalarna har vid flera tillfällen berättat om arbetet med de nya hastighetsbegränsningarna i Falu kommuns mindre samhällen. 2010 gjordes hastighetsbegränsningarna om i huvudorten och det var då tänkt att byarna skulle följa efter. Men arbetet rann ut i sanden och glömdes bort.

Protester mot hastigheten

När arbetet väl togs upp igen, våren 2017 lovades bot och bättring efter att barnen vid Grycksboskolan protesterat mot sin trafikmiljö. Men arbetet drog ut på tiden igen och i december 2018 sa trafikchefen Niklas Karlsson att arbetet troligen skulle komma våren 2019. Nu skjuts alltså arbetet fram ett år till men den här gången finns ett politiskt beslut taget.

Varför tar det ett år till?

– Arbetet har dragit ut på tiden i nämnden och sen kom omvalet också vilket gjorde att det drog ut ytterligare, säger Niklas Karlsson.

Det har även funnits ett behov av att synka arbetet med trafikverket då några vägar som berörs tillhör dem menar Niklas Karlsson.

Hur känns det nu då?

Jo nu är det känns det bra att beslutet finns på plats så vi kan jobba operativt med etta, säger Niklas Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer