Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka kategorier av laddare kan man få bidrag för? Länsstyrelsens expert förklarar. Foto: SVT

Fler och snabbare elbilsladdare – stort intresse i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att söka bidrag för att sätta upp snabbladdare för elbilar är stort. Det konstaterar Länsstyrelsen Dalarna efter att samtliga intressenter deltagit i ett informationsutbyte inför nästa ansökningsrunda som inleds i slutet av maj. En anledning till det stora förhandsintresset kan vara att kriterierna för bidrag gjorts om.

– De nya riktlinjerna är robustare laddinsfrastruktur med bättre geografisk spridning, säger Annika Varghans på länsstyrelsen.

Utbyggnaden av snabbladdare för elbilar släpar efter vilket tydligast märks i samband med storhelger och skollov. Då uppstår laddköer, bland annat längs vägarna upp mot dalafjällen.

Där gör staten nu ett försök att snabba på utbyggnaden på strategiska platser och även göra snabbladdarna tre gånger så snabba som de flesta är idag. Dessutom ska varje laddstation ha fler så kallade laddpunkter, alltså fler laddkontakter så att flera bilar kan ladda samtidigt. Det här kan intressenter nu söka bidrag för hos länsstyrelsen.

Dalarna – Klimatet i fokus

Högre effekt kortar laddtiden

Det är Klimatklivet hos Naturvårdsverket som gjort om sina kriterier för hur bidrag för laddinfrastruktur ska kunna sökas. Nu försöker man rikta statens bidrag så att de nya laddarna ska placeras där behovet är som störst och där det också kan bli svårt att få tillbaka installationskostnaden på rent kommersiella grunder.

– Staten kommer att ge upp till 70 procent i bidrag för nyinstallationer, och det ska bli snabbare laddning genom att effekten ska vara 150 kilowatt, säger Annika Varghans på Länsstyrelsen Dalarna.

Hör i klippet vad staten nu kommer att ge bidrag till för typer av laddare!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet