Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Gagnefs kommunalråd berätta varför det är viktigt att kunna ladda både tunga och lätta fordon längs ”Gröna vägen” till Sälen. Foto: Anders Hansson/SVT

Riksväg 66 kan bli ”Gröna vägen” till Sälen – kommuner vill erbjuda lastbilsladdning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna längs riksväg 66 gör nu gemensam sak. Med Malung-Sälens kommun som initiativtagare vill de ha statliga bidrag för att bygga fler snabbladdare för elbilar längs 66:an.

Och i första hand vill man nu kunna erbjuda laddning för elektriska lastbilar.

Kanske kan riksväg 66 mellan Västerås och Sälen bli den första längre transportled som anpassats helt för laddning av elektriska lastbilar. Det hoppas i alla fall den grupp av kommuner som nu ansöker om bidrag från Energimyndigheten för att göra detta möjligt.

– Det kallas för den gröna vägen till Sälen, säger Fredrik Jarl (C) som är kommunalråd i Gagnefs kommun.

Dubbel nytta för fjälltrafiken

Även om riksväg 66 inte går mer än genom ett hörn av hans kommun så är han ändå mycket positiv till initativet. För Gagnefs del så är det ett dubbelt intresse i och med att RV66 och E16 delvis är samma vägsträcka inom den kommunen. Det blir dubbel nytta för fjälltrafiken om man lägger en laddplats på ett strategiskt ställe.

– Fänforsen är en plats som vi tänker oss kan passa bra, där finns både en naturrastplats och en restaurang tillgänglig för den som har stannat för att ladda, säger Jarl.

Hör honom berätta mer i klippet om varför det är viktigt att kunna ladda både tunga och lätta fordon längs den här vägen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet