Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Bjursås ridklubb ska använda bidragen, och hör om trenden att fler än normalt har sagt upp sin ridskoleplats. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Bjursås ridklubbs vändning – räddas av Falu kommuns elstöd

Uppdaterad
Publicerad

Alla föreningar med egna anläggningar får elstöd av Falu kommun, och ridklubbarna får extra mycket pengar. Det beskedet räddar Bjursås Ridklubb, som i oktober flaggade för att det skulle bli svårt att klara vintern.

SVT Nyheter Dalarnas kartläggning i oktober visade att ridklubbar på kommunala anläggningar såg ganska ljust på den ekonomiska framtiden, medan det hängde mörka moln över klubbar som ägde och drev sina egna anläggningar.

Elstöd till föreningar i Falun

Nu har Falu kommun agerat – föreningar med egna anläggningar och lokaler kommer att ersättas för de ökade elkostnaderna jämfört med föregående år, med retroaktiv start i juli 2022.

Redan i februari får föreningarna ett preliminärt bidrag på 1 kr/kWh, baserat på föregående års förbrukning.

Ridklubbar får extra pengar

Ridklubbarna i Falu kommun fick strax innan jul besked om extra pengar, 9000 kronor per häst, vilket enligt klubbarna matchar ungefär vad foder, strö och hovslagare har gått upp i pris.

Dessutom har Bjursås ridklubb beviljats stöd för flera investeringar som ska göra driften av anläggningen billigare.

I videoklippet ser du hur pengarna ska användas, och hör om trenden att fler än normalt har sagt upp sin ridskoleplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet