Bollnäs – Räddningstjänsten vill ha brandflyg

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs har varit utan brandflyg i snart två år. En obegriplig besparing, anser räddningschefen i Bollnäs, som tycker att staten bör tänka om.

Sommarens skogsbränder har varit extra svåra att släcka men framförallt att hitta. Utan brandflyg tar det tid att lokalisera en brand som ibland kan vara långt ute i skogen. I Bollnäs tvingades räddningstjänsten till slut att gå samman med räddningstjänsten i Söderhamn och Ovanåker för att själva bekosta ett brandflyg.

I Dalarna har ett antal kommuner gått ihop för att finansiera ett brandflyg. Men det är ingenting som Bollnäs kommunen tänker ta efter i fortsättningen.

Brandflyget lades ner för två år sedan. Räddningsverket ville spara de tre miljoner som flygspaningen kostade per år i Sverige. Räddningsverkets totala års budget ligger på 1,5 mijarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.