Mannen döms i Mora tingsrätt till villkorlig dom. Foto: Henrik Montgomery/Hasse Holmberg/TT

Borlängebo döms för sjöfartssabotage på Ålandsfärja

Publicerad

En man i 20-årsåldern från Borlänge kommun har dömts för sjöfartssabotage efter att ha framkallat fara för säkerheten ombord på en Ålandsfärja.

Mannen ska enligt domen dels ha tagit loss och förstört en larmanordning på fartyget. Han ska också, tillsammans med en annan person, ha försökt lossa linor från livbåtar och annan utrustning som är avsedd att användas vid nödläge ombord på båten. Det ska ha skett våren 2018.

Enligt domen så ska mannen först inte ha haft något minne av dessa händelser, då han ska ”druckit väldigt mycket alkohol”. Efter att ha fått se bilder från en övervakningsfilm ska han erkänt brotten som rubriceras som sjöfartssabotage och försök till detsamma.

Fällde ner tågbommar med flit

Mannen döms också för sabotage, då han avsiktligt ska ha fällt ner bommarna vid en järnvägsövergång i Rättvik i somras. Det fick till följd att bommarna stod nedfällda under lång tid och att tågtrafiken stoppats. Även i det här fallet erkänner mannen brott.

Mannen döms i Mora tingsrätt till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar samt att betala skadestånd till Viking Line.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.