Statsbidraget ska ge för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Borlängeskolor får 18 miljoner kronor av staten

Publicerad

Fem Borlängeskolor får 18 miljoner kronor i statsbidrag. Det är regeringen som vill förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare som jobbar i skolor med svårare förutsättningar.

Det är Paradisskolan, Nygårdsskolan, Tjärnaskolan, Mjälgaskolan och Maserskolan som får bidrag. Pengarna ska användas utifrån de lokala behoven som finns i skolorna, meddelar Regeringskansliet.

– Bättre arbetsförhållanden kan göra det enklare att rekrytera och behålla både erfarna lärare och rektorer. Pengarna kan till exempel användas till att anställa fler lärare eller annan personal, men även till att stärka skolornas arbete med trygghet och studiero på olika sätt, säger skolminister Lotta Edholm.

”Gynnar både elever och lärare”

Maserskolans rektor menar att detta är ett glädjande besked. Skolan får ungefär 2,1 miljoner kronor per termin berättar hon.

– En klart övervägande del kommer att gå till lönekostnader. Vi har valt att prioritera fler lärare för att öka personaltätheten, vilket gynnar både elever och lärare, säger Angelica C Wikblad, rektor på Maserskolan i Borlänge.

Överenskommelse mellan regeringen och SD

Regeringen avsätter totalt 165 miljoner kronor till skolor runt om i Sverige. Statsbidraget som nu är uppe i 570 miljoner kronor, är en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anmälningarna om hot och våld mot lärare har nästan fördubblats på tio år. Arbetsmiljöverket har genomfört inspektioner på skolor runt om i landet för att förebygga att det sker. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mer om statsbidrag:

• Statsbidraget går till utvalda skolor för åtgärder för förbättrad arbetsmiljö och förbättrade arbetsvillkor för lärare i förskoleklass eller grundskola med socioekonomiska utmaningar.

• Under 2024 till 2026 har regeringen höjt statsbidraget till 570 miljoner kronor per år.

• Skolverket använder sig av en fördelningsnyckel vid fördelningen av pengarna, som utgår från en uppskattning av sannolikheten att en enskild elev blir behörig till gymnasieskolan eller inte.

Källa: Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.