Brand på hygge i Avesta under kontroll: ”Jobbat hela natten”

Uppdaterad
Publicerad
En större skogsbrand utbröt under fredagseftermiddagen på ett hygge vid Ringänge, norr om Jularbo i Avesta.

Enligt SOS rörde det sig till en början om en 100 meter lång eldfront. Räddningstjänsten var snabbt framme på plats och förstärkning begärdes även från Fagersta.

Startade vid järnvägen

Vid klockan 20 var totalt tolv räddningsfordon på plats. Branden ska enligt räddningstjänsten ha startat vid järnvägsspåret och sedan spridit sig snabbt på grund av den kraftiga blåsten.

Snabb spridning och omfattande rökutveckling

Vid klockan 20.30 spred sig branden fortfarande och det brann då i ett område på 400 x 300 meter. En hel del rök lade sig över väg 68 i höjd med Jularbo och flera räddningsfordon stod på vägen, vilket gjorde att framkomligheten under en lång tid var begränsad.

På grund av branden var det också stopp i tågtrafiken mellan Jularbo och Fors, vilket är en del av sträckan mellan Avesta Krylbo och Storvik.

Styrkor på plats under lördagsmorgonen

På lördagsmorgonen är räddningstjänsten fortfarande på plats, berättar styrkeledare Mats Hurtig när SVT Dalarna når honom vid 7-tiden.

– Vi har jobbat på hela natten med eftersläckning, branden var under kontroll när vi åkte där ifrån inatt. De är fortfarande ute, men de kommer förmodligen blåsa av det snart. Vi ska ha möte strax, de är ute och kollar läget nu, säger Mats Hurtig och fortsätter:

– Jag skulle tro att det kommer att lämnas över till markägarna inom de närmsta timmarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer