Brist på bostäder för äldre – i Rättvik hoppas man på digital assistans

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på särskilda boenden för äldre i de flesta av Dalarnas kommuner. Det visar en enkät om bostadsmarknaden som kommunerna svarat på.

I 9 av 15 dalakommuner anger man att det råder brist på särskilda boenden för äldre. I flera av kommunerna kommer det råda brist över längre tid, och i andra räknar man med att brist kommer att uppstå längre fram i tiden. Om fem år räknar fyra kommuner med att ha brist på särskilda boenden för äldre.

I Rättviks kommun, där medelåldern är högst i Dalarna, anser man att det i dagsläget finns tillräckligt med särskilda boenden för äldre. Men behovet kommer att öka snabbt.

SVT granskar bostadsmarknaden
I Rättvik räknar man med att 100 särskilda boenden kommer behöva byggas mellan 2030 och 2040. Foto: Hannes Forssell/SVT

950 personer är 80 plus

En utredning som gjordes för några år sedan pekade på ett behov av runt 100 särskilda boenden om 10-20 år.

– Vi har i dag cirka 950 personer som är över 80 år i Rättvik, det kommer att öka till 1 500 framåt 2030, säger Fredrik Ollén (M).

– Det är ju oroande framgent, personalförsörjningen är den största utmaningen vi har, säger han.

I klippet berättar Fredrik Ollén (M) om förhoppningar på ny teknik som skulle kunna minska behovet av vårdpersonal.

Åldrande befolkning

Enligt Sveriges kommuner och Regioner, SKR, kommer antalet personer över 80 år öka från 500 000 till 1 miljon fram till 2045. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet