Endast i två av Dalarnas älgförvaltningsområden, Bjursås och Gävle-Dala, nås målet om tio vuxna lövträd per hektar. Foto: Skogsstyrelsen

Dålig tillgång på lövträd i Dalarna – ökad risk för betesskador

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har nya mål när det gäller hur mycket av skogen som ska bestå av lövträd. Nu har en första uppföljning gjorts. I de flesta delarna av Dalarna finns det utrymme för förbättring.

Enligt Skogsstyrelsen orsakar älg och andra hjortdjur skador i miljardklassen på unga tallar varje år. En åtgärd som kan minska betestrycket är att öka andelen trädslag som djuren föredrar framför tall. Men det är få av länets älgförvaltningsområden som uppfyller Skogsstyrelsens mål.

Målet är att det ska finnas minst tio vuxna träd av rönn, asp, sälg eller ek per hektar. Vid Skogsstyrelsens första uppföljning visar det sig att 60 procent av landets älgförvaltningsområden missar målet.

Älgar i Dalarna

”Krävs kraftfulla åtgärder”

I Dalarna är läget ännu sämre. Här uppfyller bara två av sexton områden, Bjursås och Gävle-Dala, riktlinjerna.

– Det här är den första uppföljning som gjorts efter de nya målen och den visar tydligt att det krävs kraftfulla åtgärder. De här trädslagen behöver öka i skogslandskapet, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Målen ska följas upp årligen av Naturvårdsverket.

Det äter älgen helst

Hjortdjur föredrar blad framför årsskott och årsskott framför äldre kvistar. Även om smakligheten för olika trädslag kan variera mellan olika platser kan man ändå ranka träden efter hur eftertraktade de är som föda. För våra svenska trädslag kan man urskilja följande ungefärliga grupper:

1.Rönn, asp, sälg, ek

2.Ask, fågelbär, alm, lönn

3.Vårtbjörk, bok, tall, lind, Douglasgran, lärk

4.Glasbjörk, klibbal, contorta

5.Gran, gråal, sitkagran

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet