Brist på polishundar hämmar brottsuppklarandet

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på polishundar i bland annat Dalarna, Värmland och Örebro. Och det påverkar brottsuppklarandet. Hundverksamheten tvingas idag säga nej till jobb på grund av att det inte finns hundar att skicka.

Det saknas minst tre specialsökhundar och fem patrullhundar i region Bergslagen. Det säger chefen för hundverksamheten där, Mats Rupla.

LÄS MER: Se hundarna paraderar i Falun under polishunds-SM i Falun

– Vi får säga nej till många jobb för att vi inte har hundar att skicka. Vi håller på att rekrytera nya hundar hela tiden, säger han.

Det är kostsamt och tar tid att träna en hund men tränade hundar kan hitta bevismaterial och på så sätt  ha en avgörande betydelse till att brott klaras upp. I regionen finns idag trettio patrullhundar och sex specialsökhundar. De senare är utbildade inom olika specialitéer.

Fann mördade kvinnan i Långshyttan

Ett exempel är kriminalsökhunden Dennis från Örebro som i slutet av mars hittade kroppen efter en saknad kvinna i Långshyttan i källaren i kvinnans bostad. Polishundarna är också av mycket stor betydelse när det gäller att i terräng snabbt  hitta saknade personer och rädda liv.

Just nu har hundpolisen utbildningsveckor i Fredriksberg där hundarna bland annat tränar spårning i terräng.

– Det är guld värt att få sådana här veckor att träna , säger hundföraren Emma Hjalmarsson från Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.