I klippet berättar kommissarie Leif Andersson om brotten under pandemiåret 2020. Foto: SVT

Färre bedrägerier och mer skadegörelse – här är brotten som ökat och minskat mest

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har påverkat hela samhället under det här året, även polisen. Vi frågade Polisregion Bergslagen vilka brott som stack ut i statistiken under året som gick.

Det har varit ett år som varit upp och ner på många sätt. För polisen i polisregion Bergslagen, där Dalarna, Värmland och Örebro ingår, har pandemin lett till att fler poliser varit i tjänst, vilket resulterat i att fler anmälningar redovisats till åklagare.

– Vi har faktiskt haft färre sjukskrivningar under det här året och dessutom har utbildningar och liknande ställts in, så vi har haft mycket personal som kunnat hantera mycket av det som kommit in tidigt under året, berättar Leif Andersson, kommissarie på regionkansliet hos polisen i Bergslagen.

Coronaviruset i Dalarna

Högt inflöde av brottsanmälningar i början av året

Under början av året var inflödet till polisen väldigt högt. Men vid coronautbrottet under våren sjönk antalet anmälda brott, berättar Andersson.

– Det gynnade oss om det nu kan gynna någon, vi hade mycket personal som kunde hantera det som kom in tidigt under året.

Sett över hela året kommer polisregionen att landa på ett plusresultat, enligt Andersson.

– Under sommaren hade hade vi en del grova, resurskrävande brott runt om i hela regionen som ställt till det resultatmässigt, men en bra höst har gjort att vi i jämförelse med 2019 kommer ha ett bra plusresultat, alltså hur mycket vi hanterat av ärenden som kommit in och hur mycket vi presenterat till åklagare.

I klippet: Tre frågor om polisåret 2020 – de här brotten har ökat och minskat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet