Per Vikström och Peter Sundlöf satsar på lokala råvaror i sitt bryggeri Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Bryggeri i Dalarna satsar på lokala råvaror – har skapat jobb till lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Dalarnas livsmedelsproduktion ska öka – det slås fast i livsmedelsstrategin. I Stjärnsund, i Hedemora kommun, har ett lokalt bryggeri satsat på lokala råvaror vilket gjort att lantbrukare i trakten börjat odla maltkorn på åkrar som legat i träda.

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu har fått det här riktigt lokalodlade och vi har en spårbarhet från mälteriet så att vi verkligen vet att vi använder malt från bygden, säger Per Vikström, en av ägarna till bryggeriet.

I dagsläget är det två lantbrukare i Stjärnsundstrakten som odlar maltkorn. Den första skörden har nu kommit tillbaka till bryggeriet och ska börja användas i tillverkningen i slutet av maj. Förutom bryggeriet i Stjärnsund är det ytterligare två bryggerier som kommer att använda dalamalten.

“Det här är bara början”

Per och hans kollega planerar att ha ännu mer lokala råvaror i sin tillverkning.

– Vi håller på med ett projekt för att få fram lokalodlad humle, det här är bara början för oss när det gäller lokala råvaror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.