”Vi måste kunna producera det vi konsumerar” – Därför är det viktigt med en livsmedelsstrategi Foto: Charlotte Pettersson/SVT

”Vi måste kunna producera det vi konsumerar” – därför behövs en livsmedelsstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 50 procent av det vi äter i Dalarna odlas i länet. Men det finns flera anledningar till att det behöver öka menar bland andra Länsstyrelsen Dalarna.

För några år sen togs en livsmedelsstrategi för Dalarna fram som berör hela livsmedelskedjan och en del av den är att livsmedelsproduktionen ska öka i länet.

– Det här är ingen quickfix, vi måste jobba långsiktigt och målinriktat, säger Sten-Rune Lundin som är processledare på Länsstyrelsen Dalarna.

Dalarna – Klimatet i fokus

Strategin gäller fram till 2030 och Länsstyrelsen samarbetar med olika aktörer i länet för att den ska få genomslag och olika projekt pågår också inom ramen för strategin.

– Utmaningen ligger i att vi måste vara fler som kommer in i branschen. Det är för få som arbetar med livsmedel rent konkret.

Klimatets påverkan

Enligt Sten-Rune är livsmedelsstrategin också viktig ur ett klimatperspektiv.

– Stora delar av världen där vi tar mat från i dag kommer att få sämre produktionsförutsättningar medan vi troligtvis kommer få bättre.

Kolla varför strategin är viktig i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet