Hör chauffören Ann-Sofie Rebermark berätta om vad som inte fungerar i fackförbundet idag enligt henne. Foto: Anders Hansson/SVT

Busschaufförer kritiska mot facket: ”De driver inte våra frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett missnöje bland busschaufförer på villkoren i branschen. Nu riktas kritik också mot facket om att de inte driver förarnas frågor.

I veckan har vi berättat om busschaufförernas missnöje med villkoren i branschen, där bland annat långa arbetsdagar, delade turer, låga löner och otrygghet på jobbet står i fokus. Nu riktas även kritik mot fackförbundet Kommunal om att förbundet inte driver bussförarnas frågor.

Men när vi träffar Kommunals ordförande i Bergslagen, Malin Ragnegård, verkar hon dela chaufförernas bild av de problemområden som finns idag.

Busstrafiken i Dalarna

– Det är inte acceptabelt och vi driver frågan i de centrala förhandlingarna att vi ska få bort de delade turerna. Men det är ett tufft arbete och vi är två parter i frågan, hade det inte varit det så hade de här villkoren varit borta för länge sen, säger Ragnegård. 

“Förstår att de är besvikna”

Hon uppmanar också chaufförerna att själva engagera sig i frågorna så mycket som möjligt.

– Jag förstår att de är besvikna men det är arbetsgivarna som sätter villkoren. Ju fler medlemmar vi blir desto starkare blir vi i förhandlingarna och då kan vi flytta fram våra positioner, det är jag säker på, säger Ragnegård.

Får ej byta fackförbund

Chauffören Ann-Sofie Rebermark skulle gärna vilja vända sig till fackförbundet Transport istället, men det är inte möjligt enligt dagens regler som säger att busschaufförer ska tillhöra Kommunal.

– Det är LO som har bestämt vilket förbund olika branscher ska tillhöra, så det är vi som har kollektivavtalet och det är vi som kan driva de frågorna, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal i Bergslagen.

I videoklippet ovan hör du chauffören Ann-Sofie Rebermark berätta om vad som inte fungerar i fackförbundet idag enligt henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstrafiken i Dalarna

Mer i ämnet