Enligt förslaget ska två skolor läggas ner och två omorganiseras. Foto: SVT Design

Byaskolor i Leksand hotas – föräldrar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Två byskolor läggs ner och två omorganiseras. Och det redan till hösten. Det föreslår Leksands kommun. Men nu säger föräldrar till barn i skolorna ifrån.

I ett förslag från kommunens skolförvaltning föreslås omfattande förändringar redan i höst när det gäller byskolorna i Leksand.

Enligt förslaget ska Gärde och Djura skola läggas ner till hösten och Tällberg och Ullvi skola göras om till till F-3-skolor.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

– Vi har lite för många skolor utifrån det elevantal vi har i Leksands kommun, säger Annica Sandy Hedin, grundskolechef i Leksand.

Detta gör att det är svårt att organisera verksamheten så att alla elever får likvärdig kvalitet enligt henne.

Föräldragrupper protesterar

Men nu har föräldragrupper mobiliserat på flera av byskolorna för att slåss för den nuvarande organisationen.

– Det är inte bara vi föräldrar som slåss, tittar man på sociala medier så har det blivit ett otroligt stort upprop för att få hela Leksand att leva, säger Martina Stenvall, förälder till barn på Gärde skola.

Tjänstemannaförslaget har inte behandlats politiskt ännu. Just nu informeras Leksands partier, och de får nu fundera på den besparing som förslaget sägs innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

Mer i ämnet