Unika bilder från broraset: Här dras de upp från rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått en vecka sedan ett brobygge i Ludvika kollapsade och tolv byggarbetare skadades. SVT Nyheter Dalarna har träffat en av dem som drabbades.

Femton personer jobbade uppe på bron över järnvägen. Mitt under arbetet med att pumpa ut betong rasade hela kontruktionenen samman. Det var sista dagen på bygget för Jacek Motyczyński och hans kollegor.

– Plötsligt smäller det. I det ögonblicket började alla fly. Det var en stark kraft som ställde allt på höjden. Där nere var det mycket skrik och alla letade efter varandra. Det var mycket blod, det var mycket av allt.

LÄS MER: Facket: ”Det dör arbetare varje månad”

”Det fanns ingenstans att fly”

Jacek Motyczyński fick smällar mot ryggen, sidan och huvudet när han föll och till slut landade på hård betong. Ton av flytande betong hade rasat neråt i olyckan och flera kollegor hamnade i den tjocka massan. Två byggarbetare hamnade med huvudet under betongen och höll på att kvävas.

– Det var väldigt dramatiskt. Det är första gången i mitt liv som jag har sett en sådan katastrof. Det var ett enormt buller, säger Jacek Motyczyński.

– Det är som om marken försvinner – och det finns ingenstans att fly. Allt faller på dig, det är som en jordbävning.

Byggarbetaren berättar från sjukhussängen:

Rädd att bli förlamad

Jack Motyczyński kunde till en början inte röra benen efter olyckan och berättar om skräcken inför tanken på att bli förlamad. Men operationen har gått bra och rörelseförmågan har kommit tillbaka. Nu väntar minst ett halvårs rehabilitering innan han tros kunna vara på fötter igen.

LÄS MER: Åklagaren: Kan bli en långvarig utredning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet