Det omdiskuterade grönområdet Prästjolet ligger mittemot Gulf-macken i centrala Idre. Kartan visar hur Idre centrum är tänkt att se ut i framtiden enligt den nya centrumutvecklingsplanen. Foto: SVT, Älvdalens kommun.

Centrumplaner i Idre kan fortsätta – förvaltningsrätten avslår överklagandet

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Falun kan inte pröva lämpligheten av beslut, bara om det är lagligt. Och gällande Älvdalens kommuns beslut om att sälja marken kallad Prästjolet i centrala Idre så är beslutet just det. Därför avslås överklagandet i förvaltningsrätten.

Älvdalens kommuns beslut att sälja Prästjolet har varit föremål för debatt under flera år – en debatt som framför allt kom igång i och med den centrumplanering som kommunen påbörjade.

Kommunens beslut om att sälja marken överklagades dock av bybor till förvaltningsrätten. SVT har tidigare lyft den kritik från kommunen gällande att rätten tagit över ett år på sig att ta beslut i frågan.

Prästjolet i Idre centrum

Centrumplanering pausats – och kan nu dra igång igen

På den sålda marken har det varit tänkt att bland annat lägenhetshus ska byggas. Men planeringen av hur Idre centrum ska utvecklas har dock pausats i väntan på beskedet på förvaltningsrätten. Nu får kommunen på ett vis grönt ljus att fortsätta arbete igen i och med domen från förvaltningsrätten i Falun.

I domen, som meddelades på torsdagen, konstateras det att rätten inte ska avgöra om ett beslut är lämpligt eller inte, utan om det varit lagligt. Vilket rätten anser att det är.

”Även med beaktande av vad klagandena i övrigt har anfört har det inte visats att kommunfullmäktiges beslut skulle vara olagligt enligt 13 kap. 8 § kommunallagen. Överklagandena ska därmed avslås”, skriver rätten i sin dom.

SVT har varit i kontakt med de som överklagat markförsäljningen, men där de vill avvakta med kommentarer om man ska gå vidare med ärendet. SVT söker även Älvdalens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prästjolet i Idre centrum

Mer i ämnet