Klubbar politikerna igenom den planerade försäljningen så omgärdas den av en del krav. Bland annat så måste det intresserade bolaget lämna in bygglovsansökningar inom två år och de planerade fastigheterna ska stå klara inom fyra år. Foto: agnasARK/Älvdalens kommun

Lägenheter eller grönområde i centrum – Prästjolets framtid i Idre avgörs

Uppdaterad
Publicerad

Lägenheter eller grönområde – mark i Idre centrum rör upp känslor och på måndagen ska fullmäktige ta beslut om dess framtid.

I september var kommunen nära på att klubba igenom förslaget med markförsäljningen men stoppades i sista sekund efter protester från bybor.

– Vi remitterade tillbaka ärendet vid senaste kommunfullmäktige då jag ville invänta det samrådsmöte som hölls i Idre, säger kommunalrådet Kjell Tenn (C).

Valet 2022 Älvdalen

– Och när jag lämnade samrådsmötet så var jag säker på att vi på fullmäktige skulle ha tagit rätt beslut, säger Kjell Tenn (C) och syftar till beslutet att säga ja.

Oppositionen emot: ”Odemokratiskt beslut”

Det moderata oppositionsrådet Nils-Åke Norman stöttar inte beslutet om försäljning.

– Först och främst kan man konstatera att man i majoriteten inte ha tagit hänsyn till protesterna i Idre och har missat att förankrat beslutet i bygden. Det här är ett odemokratiskt beslut att inte ha med civilsamhället i planeringen av Prästjolet, säger Nils-Åke Norman (M).

Vad tänker du om prislappen, 600 000 kronor?

– Jag lyfte lite på ögonbrynen då jag tyckte det verkade vara en låg siffra. Men samtidigt så är det ju också en förhandling som görs och där har jag inte varit med, säger Nils-Åke Norman.

Redan nu finns planer på att bygga bostäder på Prästjolet som idag är en grönyta. Foto: agnasARK/Älvdalens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Älvdalen

Mer i ämnet