Det planerade bygget av lägenhetshus i centrala Idre stryker nu på foten. Foto: angasArK

Inga nya lägenheter på Prästjolet i Idre – företag drar sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga bostäder på Prästjolet i Idre, åtminstone inte i nuläget. Företaget som planerade att bygga har dragit sig ur avtalet med Älvdalens kommun. Förklaringen är att byggkostnaderna dragit iväg.

Kommunen hade sålt marken och redan signerat ett exploateringsavtal med ett byggföretag om att bygga två lägenhetshus på Prästjolet i Idre. En grönyta mitt i byn som bland annat föreningar varit kritiska till att låta boende byggas på.

Den planerade byggnationen överklagades – och förvaltningsrätten i Falun tog över ett år på sig att besluta i ärendet.

Kommunen: ”Olyckligt”

Under överklagningsprocessen har kostnaderna för de två lägenhetshusen, enligt byggföretaget, ökat så mycket att de nu väljer att dra sig ur kontraktet.

– Det är olyckligt då alla pratat om bristen på bostäder i området, säger Stefan Linde som är kommundirektör i Älvdalen.

Marken i Idre kan tekniskt sätt fortsatt säljas till en ny exploatör men då är köparen bunden till att bygga enligt den beslutade detaljplanen, som löper ut om två år.

Älvdalens kommun håller just nu dessutom på med en större, fördjupad översiktsplan över både Idre centrum och fjällområdena, vilket gör att framtiden för grönytan kan komma att diskuteras igen när den planen klubbats av fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prästjolet i Idre centrum

Mer i ämnet