”Man känner att halva däcket är utanför, att man balanserar på kanten”, säger busschauffören Carina när hon passerar lastbilen på riksväg 70 mellan Idre och Särna. Foto: Sofie Lind/SVT

Chauffören om vägen mellan Idre och Särna: ”Olustigt att möta tung trafik”

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalens kommun och flera åkeriföretag vill se att riksväg 70 mellan Särnaheden och Idre rustas upp.

– Vi kan inte lappa och laga, vi måste göra något nu, säger kommunalrådet Kjell Tenn (C).

Region Dalarna ska i vår klubba länsplanen över vilka vägsatsningar som ska göras framöver. Därav har debatten mellan den södra och norra länsänden kommit igång – och där Älvdalens kommun tycker att riksväg 70 ser ska prioriteras.

Mikael Smitz äger ett lokalt åkeri i Särna och vill gärna se en breddning av vägen. Han vet flera vars backspeglar rykt när trafiken möts längs vägen.

Vägen mellan Särna och Idre

– Det går bra om man är ensam på vägen, men när man möter någon är det väldigt olustigt.

Menar du att man är rädd?

– Nja, kanske inte rädd, men man måste vara på helspänn särskilt när man möter tung trafik, förklarar han.

Hoppas lokal manifestation ska påverka

I början av december har det kallats till en manifestation där planen är att lastbilar från både Idre och Särna ska köra – för att sen mötas längs den smala sträckan.

Detta för att illustrera hur smal den drygt sex meter breda vägbanan är när de tunga transporterna passerar varandra.

Kommunalrådet tror inte på förbifart

Kommunalrådet i Älvdalen, Kjell Tenn, ser en breddning som akut. Men att leda trafiken från Idre centrum på en slags förbifart tror inte Kjell Tenn att befolkningen vill.

– Den diskussionen har varit uppe men det tyckte inte affärsvärlden var lämpligt då de skulle tappa många kunder. Det kan ju bli en sanning längre fram i tid, men i dagsläget måste vi försöka rusta det som finns, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägen mellan Särna och Idre

Mer i ämnet