Daniel Blendulf lämnar över dirigentpinnen. Foto: SVT/Arkiv

Chefsdirigenten gör sitt sista år med Dalasinfoniettan

Publicerad

Säsongen 18/19 gör Dalasinfoniettans chefdirigent, Daniel Blendulf, sitt sista år i den rollen. Efter fyra år går han vidare och lämnar över dirigentpinnen till en spansk violinist och dirigent: Roberto González-Monjas.

Redan 2008 gästade Daniel Blendulf Dalasinfoniettan som solist. Snart därefter dök han upp som dirigentstudent och det dröjde inte länge innan han och orkestern arbetade tillsammans på riktigt.

– Istället för att nämna gångna höjdpunkter är det jag tar med mig mest från denna orkester dess okuvliga vilja till att utvecklas och utmanas, säger Danien Blendulf, i ett pressmeddelande.

En stolthet för länet

– Varje repetitionsdag, varje konsert under varje säsong. Det tillsammans med spelglädjen som genomsyrar orkestern, skapar det dna som är unikt för Dalasinfoniettan. Något för alla masar och kullor att vara stolta över.

Roberto González-Monjas tar över som ny chefdirient från och med hösten 2019. En dirigent som Dalasinfoniettan och dalapubliken fick stifta bekantskap med för första gången under föregående säsong.

”Förälskade mig”

Kort därefter fick González-Monjas frågan om att ta över rollen som chefdirigent, efter att Blendulf meddelat sin avgång.

– Förra året i november hade jag lyckan att få träffa en grupp människor som var så positiva och inspirerande att jag förälskade mig i dem. När vi skapade musik tillsammans tänkte jag för mig själv ”det är exakt så här musik ska spelas: med ärlighet, respekt, noggranna förberedelser och utan ängslan”, säger Roberto González-Monjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer