Per Olof Eriksson, biträdande rektor på Skräddarbacksskolan i Borlänge Foto: SVT, Matilda Fors

Clownrädslan tillbaka bland skolelever i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Förra året beslutade flera skolor i Borlänge att förbjuda clownmasker som utklädnad på Halloween. Anledningen var den clown-trend som spridits runt om i Sverige med flera attacker, vissa med brottsliga inslag. Nu sprids uppmaningar att skrämma elever genom att klä ut sig till clowner än en gång på sociala medier.

Även om den här trenden med att klä ut sig till clown kanske mest skrämt yngre elever i Borlänge menar Per Olof Eriksson, biträdanden rektor på Skräddarbacksskolan, att det finns en allvarlig sida.

TV: Se hela inslaget om clownskräcken här

– För oss här i Skräddarbacken finns det många elever som cyklar till skolan. Ofta finns det mycket skog runtomkring och det är något som en del upplever som läskigt nu i samband med den här clowntrenden, säger Eriksson.

Clownkonto på sociala medier

– Vi rektorer fick reda på att det finns ett konto där man berättar att de ska genomföra ”clownattacker” mot framförallt högstadieskolor, och det triggar många av eleverna, säger han.

Kontot som sprids bland ungdomar i Borlänge har över 700 följare och publicerar bilder på skräckfilmsliknande clowner. I kommentarsfältet uppmanar vissa följare dessa clowner att komma till olika skolor och skrämmas.

”Helt vansinnigt”

Enligt Per-Olof Eriksson finns det fler baksidor med att använda clownen som ett sätt att skrämmas.

–  Clowner gör så mycket positivt. Till exempel med att hjälpa barn på sjukhus. Jag tänker på organisationen Clowner Utan Gränser. Att små barn ska gå runt och vara rädda för clowner är ju helt vansinnigt!

LÄS MER: Maskeringsförbud på skolor i Dalarna

LÄS MER: ”Snart ger sig någon på en clown”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Clownskräcken

Mer i ämnet