Sofiella Nilsson, Mustafa Feraz och Andjela Cubra på Andersbergsskolan i Halmstad har känt en rädsla när det spridits rykten om clowner runt skolan. Men alla tre tycker det är bättre nu sedan de pratat om det i klassrummen och hemma.

Clownhysterin skapar oro på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Rykten om personer som maskerar sig till läskiga clowner orsakar oro bland barn och i Halland har flera skolor tvingats skicka hem brev till föräldrar med vädjan om att de ska hjälpa till att lugna ner hysterin.

Överallt florerar rykten om personer som visat sig i läskiga clownmasker. Men få verkar ha sett någon, mer än på sociala medier.

– De säger att det är clowner i buskarna eller någonstans, men det finns inga, säger Mustafa Fazel som är elev på Andersbergsskolan i Halmstad.

Clownskräcken

Hans skolkompisar har upplevt samma sak.

– Jag blev lite orolig och rädd för att det skulle komma någon när jag var ute på rast, säger Andjela Cubra.

– Man blir jätterädd och sen får man höra av klasskamraterna att de sett clowner, säger Sofiella Nilsson.

Tror du på det?

– Ja, men ändå inte, för jag har inte sett en clown, säger Sofiella Nilsson.

SVT Nyheter Halland är på Andersbergsskolan i Halmstad, men det hade kunnat vara nästan vilken skola som helst.

Läs också: Skola polisanmäler clownkonto

Vi har haft kontakt med flera skolor i länet som berättar hur clownfenomenet skapat problem med barn som är rädda.

– Förra veckan ryktades det till och med om att en rektor här på skolan skulle blivit jagad av en clown, vilket absolut inte stämmer. Föräldrar kom

Ralf Lind, rektor på Andersbergsskolan. Foto: SVT

till skolan och var oroliga och det hände till och med att någon höll sitt barn hemma, säger Ralf Lind, rektor på Andersbergsskolan.

Har ni försökt utreda vad det är som ligger bakom?

– Vi har inte fått fram att det finns någon sanningshalt över huvud taget i ryktena. Det kan handla om att det gått förbi en man som har ett par ljusa eller vita byxor på sig, säger Ralf Lind.

Skickade brev till föräldrar

På Andersbergsskolan tyckte personalen i slutet av förra veckan att hysterin gått för långt. De skickade då hem ett brev till alla vårdnadshavare.

– Vi bad dem om hjälp genom att prata om det hemma. Det är viktigt att man inte underblåser något som de inte säkert vet sig ha sett. Att de inte tror på ryktena, säger Ralf Lind.

Även i klassrummen har det pratas om fenomenet och Ralf Lind menar att det gett resultat. Enligt honom har det inte varit någon ryktespridning på Andersbergsskolan den här veckan.

– Vi hoppas att vi får fortsätta att ha det på det sättet, säger Ralf Lind.

Flera andra skolor i länet har också i brev och e-post till vårdnadshavare vädjat till vårdnadshavare att hjälpa till att dämpa hysterin och inte underblåsa rykten.

Läs om psykologens råd: ”Ta barnens oro på allvar”

Eleven Mustafa Fazel har en teori om varför osanna clownrykten tar fart.

– Jag tror det är som en näringskedja. Om jag säger till mina vänner att en clown är i buskarna kommer de att fortsätta sprida det till andra, säger han.

De tre elever som SVT Nyheter Halland pratat med tycker alla att de känner sig lugnare nu efter att de pratat om det i klassrummen och hemma med familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet