Än en gång sprider sig clownrädslan genom landet. Foto: TT

Polisen: ”Ingen anledning till oro”

Uppdaterad
Publicerad

I bland annat Borlänge och Falun sprids uppmaningar om att skrämma skolelever genom att klä ut sig till clowner. Polisen säger att det i de flesta fall inte finns någon anledning till oro.

Stefan Wickberg, presstalesperson i polisregion Bergslagen, säger att de märker att det finns en rädsla för clowner och att den verkar komma i olika perioder. Anmälningar mot personer som klätt ut sig till clowner kommer dock sällan och han säger att det i många fall inte heller handlar om något brottsligt.

– Att klä ut sig är inte brottsligt, men däremot att skrämma någon med uppsåt till att göra just det är ett brott. Då är det ett ofredande. Sen kan skalan klättra uppåt, om man till exempel skrämmer någon så pass att personen ramlar, säger Stefan Wickberg.

Ofredande eller inte?

Stefan Wickberg säger att det kan vara svårt att bedöma om det är ett ofredande eller inte. Han säger också att det i de allra flesta fall rör sig om ”clowner” som bara vill skoja och inte vet att det kan vara brottsligt.

– Sen undrar man så klart också varför de håller på så, vad motivet är. Om det bara ska vara en rolig grej har jag bättre förslag på andra roliga saker de kan göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Clownskräcken

Mer i ämnet