Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Agneta Romin berättar om risker med att fler igångsättningar görs inom förlossningsvården. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Dalarna först i Sverige med igångsättningar – överläkaren: ”Inga negativa aspekter alls”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna var den första regionen i landet att börja med igångsättningar i vecka 41 efter att en studie visade att tidigare igångsättning av gravida kvinnor kan ge bättre överlevnad för barnen.

– Man har sett att man räddar barns liv, det är värt väldigt mycket, säger Agneta Romin, överläkare på kvinnokliniken i Dalarna.

När förändringen kom 2019 var Dalarna den region i landet som hade högst andel igångsatta förlossningar (25 procent). Fyra år senare är andelen igångsatta förlossningar mer än 31 procent inom region Dalarna, det visar statistik från Socialstyrelsen. Bara Gotland och Västernorrland har fler igångsättningar i landet.

– Vi har väldigt många, men vi har också blivit bättre på igångsättningar. Det man gör mycket blir man även bra på, säger Agneta Romin överläkare på kvinnokliniken i region Dalarna.

Den igångsatta förlossningen

Granskning om risker

En granskning av SVT Gävleborg visar bland annat att risken för akut kejsarsnitt kan bli större i samband med en igångsättning jämfört med förlossningar som startar av sig själva.

Drygt 15 procent av friska förstföderskor som sattes igång i vecka 41 i Dalarna har fått avsluta sina förlossningar med akut kejsarsnitt. Bland kvinnorna som kom igång av sig själva var det 11 procent.

I riket är skillnaden betydligt större än så (22 procent jämfört med 12 procent).

Agneta Romin ser dock inte någon ökad risk vid igångsättningar jämfört med förlossningar som startar av sig själva.

– Vi har inte sett några negativa aspekter kring igångsättningar. Kejsarsnitt har inte ökat alls, trots att igångsättningarna har ökat.

Agneta Romin påtalar dock en farhåga med att antalet igångsättningar ökar – mer om det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den igångsatta förlossningen

Mer i ämnet